Flott tur til Fluberghytta!

Vårnaturen på sitt vakreste, strålende vær, flott terreng, glitrende forteller og spennende historie, er nøkkelord for Vestre Moland og Lillesand Historielag sin tur forrige søndag til Fluberghytta ved Bjelland.

Hele 55 personer med tilknytning til Høvåg og Lillesand hadde møtt fram og spaserte de par kilometerne fra Bjelland inn til hytta. På veien passerte turfølget den i tidligere tider mye omtalte Flubergbakken som mange lokalt kjente størrelser har prestert stor skihopping i.

Fluberghytta

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Ved ankomst til hytta foreslo dagens turleder, Geirulv Stoveland, at oppholdet startet med medbrakt kaffe og niste, og det historieinteresserte turfolket koste seg virkelig på det lune fine utearealet ved hytta. Interesserte fikk også anledning til å kikke inne.

Fluberghytta-2

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Geirulv Stoveland – barnebarn til byggherren med samme navn – samlet så forsamlingen rundt seg og fortalte detaljert og spennende om bakgrunnen for byggingen av hytta og bruken av den under den krevende krigsperioden. 1942-1943 var svært urolige krigsår på Sørlandet. Ett skjulested ble mer og mer påkrevd.  Inne i et uveisomt terreng og i et tett skogholt som skjerm for innsyn fra fly, var stedet ved Flubergtjønn en godt egnet plass.

Fluberghytta-3

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Allerede i januar 1943 ble hytta i noen uker nyttig skjulested for en sambandsmann som hadde hatt tilhold på Kvarsnes.  Med godt skjult radiosender på Kvarsnes mottok og sendte Gunnar Braastad viktig informasjon til militære myndigheter i England. Han måtte flykte fordi Gestapo gradvis “rullet opp” den lokale motstandsbevegelsen. Fluberghytta ble nyttig skjulested i tre uker før han tok seg videre til Birkenes og med tog til Østlandet. Agenten kom via Sverige til England. I oktober 1945 besøkte han sine hjelpere fra krigen tilbake på  Fluberghytta.

Fluberghytta-4

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Historien om aktivitetene i den lokale mil.org gruppa på Fjeldal/Østre Vallesverd er omtalt i journalist og forfatter Kristen Taraldsens bok “Frihetens flamme”. Denne baserer seg blant annet på beretninger av Leo Weatherstone og Tom Olsen, Dagfinn og Per Stoveland

Fluberghytta-6

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Flukten for telegrafisten videre fra Fluberghytta er også godt omtalt i skriv som Tveit Historielag står bak.

Fluberghytta-7

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Like ved hytta er det reist en minnestein med en plakett over Hans Jørgen Reinertsen fra Vallesverd, som døde 25 år gammel i konsentrasjonsleiren Dachau 25.1.1945. På plaketten står blant annet: «Takk for innsatsen i Mil.Org. og for godt kameratskap på Fluberg.»

Fluberghytta-8

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Turen sist søndag, med historieformidling, går inn i rekken av arrangement som har stor verdi å delta i og som vi håper flere kan bli med på.

Fluberghytta-9

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Vi i Vestre Moland og Lillesand Historielag sammen med Høvåg Museums- og historielag retter stor takk til Geirulv Stoveland og hans medhjelpere for godt fortalt historie og vel bevart bygning og sted.

Fluberghytta-10

Foto: Trygve Emil Tønnesen

Ragnar S. Langfeldt
Leder Vestre Moland og Lillesand Historielag

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s