Vrakgods fra krigen til Lillesand!

For få år siden ble vraket av “Rio de Janeiro”, et tysk lasteskip som egentlig skulle til Bergen med soldater og utstyr som en del av operasjon Weserübung, funnet av Agder-Tech sjø- og havnetjenester, Aquasub AS og A-dykk. Det hadde da ligget uforstyrret siden torpederingen 8. april 1940, en hendelse godt beskrevet bl.a. i Kristen Taraldsens bok “Da krigen kom til Lillesand”, men også senere i våre årsskrifter.

_KRI9060

I dag, torsdag 29. juni 2017, kom de nevnte vrakfinnere til Lillesand havn, nærmere bestemt Tollbubrygga, for å overlevere en gjenstand de hentet opp fra vraket den gang de fant det.

_KRI9089

En rekke lokale representanter fra kommune, sjømannsforening, presse og begge historielag møtte spent opp for å ta del i overrekkelsen av Rios de Janeiros styrbord lanterne.

_KRI9109

Lanternen har blitt konservert i Kristiansand i et halvt års tid, og har nå blitt plassert i en vakker monter med plankett. Det hele var god pakket inn for turen til Lillesand.

_KRI9125

Ordfører og lederne av henholdsvis Høvåg museums- og historielag, Vestre Moland og Lillesand historielag og Lillesand sjømannsforening bar lanternen i land for allmenn bivåning.

_KRI9142

Mange var interessert i å få se det gamle vrakgodset. Den ble funnet et stykke unna selve skroget, og det er tydelig å se at eksplosjonen ombord i Rio har gjort stor skade på denne metallgjenstanden. Da kan man bare forestille seg hva trykket kunne gjøre med et menneske…

_KRI9155

Gjengen bak funnet fortalte om hvordan det var å finne Rio etter lang tids søk. Det hele har blitt gjort på hobbybasis, og denne gaven til Lillesand kommune har de selv bekostet. Ordføreren takket for den flotte gaven, og nevnte at det nå laget en dokumentarfilm om hendelsene 8. april 1940.

_KRI9175

Etter overrekkelsen ble lanternen båret til museet, hvor den vil bli utstilt allerede i sommer. Vi i historielaget er veldig glade for at dette funnet blir gjort tilgjengelig for både lokale og tilreisende, fra inn- og utland.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s